Vanaf de andere kant van de wereld... - Reisverslag uit Auckland, Nieuw Zeeland van Mirjam Hul - WaarBenJij.nu Vanaf de andere kant van de wereld... - Reisverslag uit Auckland, Nieuw Zeeland van Mirjam Hul - WaarBenJij.nu

Vanaf de andere kant van de wereld...

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Mirjam

04 Januari 2010 | Nieuw Zeeland, Auckland

Hey Mates!!

Hoe is het daar in Nederland? Leuke oud en nieuw gehad? Hebben jullie nog in de sneeuw gestaan met oud en nieuw?

Ik heb in Sydney NYE mogen mee maken! :D Het was echt FAN-TAS-TISCH! Ik ga jullie eerst even vertellen over hoe ik de kerstdagen hier beleefd heb, en daarna volgt gisteravond vanzelf ;)

Met kerst was ik nog in Melbourne, in St. Kilda. We zaten daar in een Hostel met voornamelijk allemaal Zweden, Finnen en Denen, en nog een paar verdwaalde Engelsen. Daarmee hadden we een kerstdiner georganiseerd. Dat was echt heel leuk! Echt leuk om te horen hoe verschillend mensen kerst kunnen vieren, ieder land heeft zo zijn eigen tradities. Nederland heeft niet echt iets bijzonders met kerst, maar we vertelden wel over dat we een ander feest hadden, Sinterklaas genaamd. Nou! Probeer dat maar eens uit te leggen aan mensen die het feest echt totaal niet kennen. De meeste mensen vonden het een beetje vreemd allemaal. 'Wie gaat er nu 'savonds bij zijn schoen staan zingen, om maar te hopen dat er die nacht een cadeautje in belandt?' Gekte. :P En hoe leg je uit wat een zwarte piet is? Gekke tradities hebben we toch :P
Die avond ben ik -jaja- naar een kerknachtdienst gegaan. Ik ga ook altijd met mijn ouders naar de kerk met kerst, en het leek me wel leuk om dit een keer mee te maken in een heel ander land. Gewoon even proeven, observeren hoe dat gaat. Thomas wilde ook mee, en uit eindelijk ging Iris ook mee. Daar zaten we dan met kerstavond; drie backpackers in de kerk :P We werden hartelijk ontvangen door de dominee, die het wel bijzonder vond dat wij deze avond in de kerk wilden doorbrengen. We hadden die avond overgens wel even erover getwist; Gaan we uit, of naar de kerk? Voor veel mensen zou dit echt geen moeilijke keuze geweest zijn, maar wij hebben er wel even over getwijfeld, en zijn toch naar de kerk gegaan :P
Ik ben blij er geweest te zijn. Ookal was het een zeer zwaar katholieke dienst, met veel rituelen en priesters die in gewaden gehuld waren, vond ik het leuk er te zijn. De dienst zelf heeft me niet geraakt, ik heb niet zo veel met het geloven in zo'n vorm, maar toch vond ik het leuk de bekende chrismas carols (silent night - holy night...) te horen, en gewoon het verschil met thuis te merken. Ik heb ook een moment heel erg mijn best moeten doen om niet keihard in lachen uit te barsten, omdat Thomas onder het bidden in slaap was gevallen :p hahah!

De volgende dag gingen we BBQ'en op het strand! Jaja, zo moet je kerst vieren hier! ;) We zaten met een groep van zo'n 30 mensen (Engelsen, Fransen, Duitsers en twee Nederlandse meisjes - waar Iris een van kende) te bbq'en met een bbq die door twee jongens was gekocht. Het was heel gezellig. Een kerstgevoel had ik niet, kerst is toch meer het feest van samen zijn met familie, lekker eten... en daar zit je dan; op het strand met je worstje, met om je heen allemaal lotgenootjes :P En iedereen natuurlijk met kerstmuts, om toch nog een beetje een kersttintje eraan te geven. Glaasje Goon erbij (dat is de bekende wijn hier - onder backpackers tenminste; goedkoop! :P) en kom maar op met die kerst! Het was echt een leuke middag.
Die avond zijn we St. Kilda in gegaan, maar natuurlijk zat iedereen met de familie thuis en was er niet zo veel te beleven.

Tweede kerstdag is hier 'boxing day', wat in het thema staat om alle kerstprulia weer in te pakken, alle kerstmannen worden weer naar de zolder gebracht, de feestverlichting wordt weer opgeborgen, en dan gaat iedereen shoppen, om te prifiteren van de Boxing day sale. Eerste kerstdag telt hier echt, en de dag daarna is het opruimen geblazen, en de dag daarna zie je helemaal niets meer van kerst. Echt best raar!

Daarna hadden we tot de 28e in Melbourne. Het weer was niet super warm, maar we hebben wat door St. Kilda geslenterd, lekker naar het strand geweest... en donderdag de stad Melbourne in. Het was er zo anders dan de vorige keer! Echt een totaal verschil. De vorige keer regende het de hele tijd, en leek het een hele grijze grouwe stad, maar nu met een straaltje zon leek de hele stad op te lichten ;) Het was super gezellig, overal muzikanten op straat, en heel veel mensen die hun zelfgemaakte kunst verkopen. Echt heel sfeervol! En het is er heel levendig, echt overal waar je kijkt gebeurt wel iets. Echt een knusse gezellige stad, echt een stad met het thema : lekker rondsjouwen, terrasje pakken en lekker genieten. En dat allemaal natuurlijk onder het genot van een Australische relaxte sfeer. Hmmm heerlijk ;)

Die avond zijn we met de nachtbus van Grey Hound naar Sydney terug gegaan. 12 barre uurtjes later, waar ik slechts een van geslapen heb, waren we weer in het oude vertrouwde Sydney. Gek hoe zo'n drukke wereldstad zo'n vertrouwde sfeer kan dragen. En toch is het zo. Ik had echt het idee; 'heee ik ben weer in Sydney!' Je kent de straten, het Hyde Park, the Botanical Garden, de coles (de supermarkt voor backpackers :P (waar ik met verbazing weer 4 mensen tegenkwam die met het introductieprogramma mee hadden gedaan van de eerste week!) We ontmoetten daar twee meiden die ik nog kende van het Zernike College, Maaike en Richelle. Zij waren net naar Nieuw-Zeeland geweest, en wij hebben net de route achter de rug die zij zometeen gaan doen, dus dat was wel heel leuk! We hadden een hotelkamer samen, die zij nog met moeite hadden kunnen vinden. Want echt, zoek je een kamer in Sydney met oud en nieuw; het lukt je bijna niet. Of boek in mei, dan heb je misschien een plekje. Echt zo'n gekte daar :P
Ons hotel (jaaaa! een echt hotel :P Het viel mee hoor, het had meer weg van een blokvormig kamertje met een paar bedjes erin geschoven, en een badkamer die meer weg had van een uitvergrote speelgoedbadkamer) ((Maar we waren al lang blij met de echte handdoeken!! (((ja hoe blij je wel niet kan zijn met de eenvoudigste dingen, als je niet meer gewend bent ze te hebben))) die elke dag fris gewassen op ons bed lagen, en de zeemachtige reishandoeken tijdelijk vervingen.)) stond in de buurt van het vliegveld, dus we moesten elke dag met de trein naar het centrum. We hadden een pas gekocht waar je onbeperkt gebruik kan maken van de bussen, treinen en verries (veerboten- ja nu weer een haakje :P), dus daar maakten we elke keer dankbaar gebruik van.

NYE was echt zoo zooo zoooooo supervet! Echt, het was GEWELDIG om zo de sfeer mee te maken in zo'n gigantische stad. De hele sfeer eromheen, iedereen in rep en roer, en dan als gigantisch toetje nog het manjefieke vuurwerk, echt... wonderful. We waren op oudjaarsdag om half6 op gestaan (jaja als je er dan toch bent moet je het ook wel serieus nemen) om om kwart over 7 al in de rij te staan voor het Macquarie Point. (zoek maar fftjes op op maps.google - echt, mooier dan dat kan je niet staan!) Onze moeite werd beloond, doordat we echt het allermooiste plekje op de allermooiste plaats op - wat mij betreft - de allergaafste stad ter wereld het nieuwe jaar konden ingaan. WAUW. Je keek recht op de Harbour bridge en het Operah house, die een prachtig silhouet vormt op alle foto's die ik heb kunnen maken. :D Helaas heeft mijn fotocamera nogal wat moeite om vuurwerk goed om te zetten in een goed beeld, maar lucky me heeft Iris echt de allermooiste foto's geschoten. : ) !
Ik heb dus 10 uur eerder oud en nieuw gevierd dan jullie. Gek niet? Ik maak 2010 tien uur langer mee ;) want op een gegeven moment, als ik weer huiswaarts keer, maak ik enkele uren dubbel mee. Jaaa... Bedenk maar eens hoe dat zit :P

2 Januari dus naar Nieuw Zeeland! :D Ik had die nacht echt nouwelijks geslapen, dankzij mijn kriebelbuik en mijn hoofd dat niet tot rust kon komen. (Ikgamorgennaarnieuwzeelandikgamorgennaarnieuwzeeland!!!) Nieuw Zeeland is het land waar ik echt al vanaf groep acht basisschool over praat, dus echt te bizar dat ik er nu gewoon ben. :D Big Dreams can come true! ;)
De reis ging helemaal top. Om kwart voor 4 werden we opgehaald door een super aardige busschauffeur, die echt gigantisch vrolijk was voor de vroege morgen. Misschien staken wij hem aan :P
Daarna kwamen we aan op het vliegveld, heistten we onze uitpuilende backpacks op onze rug, en vervolgden onze kuch en pufmanouvre naar de inckeck balie.

Het is zo leuk he, backpacken. Heerlijk dat je al je spulletjes gewoon bij elkaar hebt in een gigantische rugzak, en dat je overal zo heen kan. Echt zo'n heerlijk vrij gevoel geeft me dat. Helemaal onafhankelijk. Geen huis, geen baan, geen deadlines. Gewoon met al je spulletjes op je rug de wereld intrekken, dag tot dag bekijkend wat je doet. Alle wegen liggen open, op alles valt wat te ontdekken, en het enige wat je jezelf verplicht bent is... genieten. Geen slecht leventje he? ;)

Nou! Dus aangekomen in Auckland. Alles is hier echt zoveel groener dan in Aussie, dat merk je gelijk. We zitten in het hostel 'the fat Camel', echt in het centrum van de stad. We hebben vanaf hier al onze tours met stray, een busorganisatie, geboekt. We gaan helemaal naar het noodelijkste puntje toe, en daarna hebben we een heeeele lange tour voor ons; het noorder en het zuider eiland. Ja we gaan alles doen. We pakken alles mee. Als je in de foldertjes bladert wat je allemaal kan doen, wordt je gewoon onrustig. Skydiven? abseilen? Bungee Jumpen (ik hoor mijn vader al zeggen ' foi-foi Mir, Kijk je wel uit?;)) hoe gekker de sport, hoe beter. Aldus de Nieuw-Zeelander.

We vertrekken donderdag richting het Noorden. Daar doen we 4 dagen over, en dan komen we weer aan in Auckland. Dan gaan we direct door naar het Zuiden. Ik heb er zin in! Auckland heb ik wel genoeg verkend nu, now it's the time for real nature! :D

Ik probeer nog wat foto's te uploaden, ik hoop dat de computer het aan kan. Dan kan ik jullie lekker jaloers maken met mijn foto's van Oud en Nieuw!

Bedankt voor alle reacties van de vorige keer, ik vind het echt super leuk om te lezen!

Heel veel liefs!
Mir

• 04 Januari 2010 - 09:19

Jaap:

Mooi, de eerste reactie.
    Geweldig leuk het nieuwste verslag te lezen. Idd, foi-foi, zou je dat nou wel doen? Overigens komt de uitdrukking van oma Lub Spijkerboer, die met dit tweemaal uitgesproken 'foi' haar afkeuring over ontwikkelingen om haar heen uitdrukte. - Tot slot: Wát een leventje leiden jullie daar! Geniet; we kijken uit naar je/jullie volgende verslag (De reis naar Cape Reinga). Kus, Jaap

• 04 Januari 2010 - 10:09

Martha:

Fijn Mir,om even weer je weblog te lezen.
    Geweldig, ik lees het al wel weer, allerlei leuke ondernemende dingen doen. Zo langzamerhand wordt ik toch wel jaloers op jullie avonturen. Mag ik mee in je rugzak?
    Gisteravond Iris haar weblog nog gelezen, dus had al een idee gekregen hoe jullie Kerst en Oud en Nieuw hadden gevierd.Wat heb je leuke kleren gekocht!
    Deze ervaringen onthou je vast heel lang en kunt er tijden/jaren van nagenieten.
    We volgen jullie verder op de voet. Wij banjeren hier nog door de sneeuw en alles van Kerst staat nog in de kamer tot de 6e. Verder veel genieten van, heel veel liefs en 3 dikke pakkerds voor je van je moedertje.

• 04 Januari 2010 - 10:09

Martha:

Fijn Mir,om even weer je weblog te lezen.

• 04 Januari 2010 - 16:45

Jeannet,:

hee mirjam.
    en weer zo,n zeer enthousiast verhaal. het lijkt me een geweldige ervaring met dat magnifieke vuurwerk en dat prachtige uitzicht. ook heel gezellig met maaike en richelle.en nu alweer in nieuw zeeland. het an gewoon niet op. ik las net van iris dat jullie morgen een dolfijnentocht gaan maken en dan weer reizen. ik wens jullie weer heel veel moois en pas geod op elkaar,
    dikke kus,jeannet.

• 04 Januari 2010 - 17:56

Pia:

Hoi Mir,

jeetje wat weer een verhaal! Ik heb gister Iris haar verhaal al gelezen, blijven we helemaal goed op de hoogte, Grappig om jullie beider verhalen te lezen, het is natuurlijk wel ongeveer het zelfde, maar jullie schrijven allebei zo leuk dat het een genot is om te lezen.
    Dat Thomas in slaap viel,prachtig.
    Heb je hem een flinke por gegeven??hahaha.
    Machtig vuurwerk, heb Iris haar filmpje en foto's gezien!
    Spannend als je droom waar ziet worden, je bent er nu gewoon. Geniet van alles en alles vastleggen!!! zowel in je hoofd als op beeld.
    Doei lieve Mir.

• 04 Januari 2010 - 19:06

Lubke:

Echt Mirjam, echt heel erg leuk, jouw berichten.
    Weet je wat echt het leukste kado was wat oma kreeg op 1 januari? Wil je het echt weten? en telefoontje uit Australie. Echt waar!
    Vanuit een besneeuwd Zwolle (echt waar)
    Lubke, ECHTgenote van Coen

• 05 Januari 2010 - 12:02

Oom BC (Hengelo):

Lutje Mir,

Bericht gelezen. Je kan wel veel schrijven en ik ben niet zo een lezer....ik merk wel dat je het goed hebt en dat is goed om te vernemen.

• 05 Januari 2010 - 15:00

Kirsten Hartman:

Mir!! Guess what!! Wij hebben ook gebarbecued!! Op oudjaarsavond. Waarschijnlijk wel heel anders dan jij, want wij zaten met dikke jassen en gluhwein (a).
    't Klinkt weer heeerlijk Mir! Bedankt nog voor je reactie :)

Heel veel liefs, kusjes en knuffels!!

ps. lukt het nog met het nummer ;)?!

• 07 Januari 2010 - 09:15

Trieneke:

Lieve Mirjam,
    Je verhaal met veel belangstelling gelezen. Leuk die culturele verschillen die je tegenkomt. Wat mij natuurlijk opviel, was het idiote idee om alle bomen, stalletjes, stukjes de tweede kerstdag al weer op te ruimen. Zonde van al die inspanningen. Ik ben meer een aanhangster van het Italiaanse model, waarin de kerstboom ed. tot ver in het nieuwe jaar blijft opgetuigd.
    De weblog is toch wel een geweldige uitvinding, want hoe moet het geheugen al deze nieuwe ervaringen, die zich maar opstapelen, verwerken een plek geven en op termijn weer reproduceren.Ondoenlijk, met zoveel verpletterende ervaringen.
    Leuk om je te blijven volgen, het ga je goed en veel liefs van Trieneke

• 08 Januari 2010 - 18:40

Anna:

Hee!
    Super leuk dat je nu dan eindelijk echt met beide benen op Nieuw Zeelandse aarde staat! Heerlijk om zo'n wens in vervulling te laten gaan. Foto's van oud&nieuw zijn idd heel mooi. Ben benieuwd naar de foto's van Nieuw Zeeland.
    xxx

• 08 Januari 2010 - 22:18

Peter,Claris, N En S:

Lieve Mirjam,

Prachtig om zo oud en nieuw mee te maken.
    En nu nieuw zeeland spannend!!!!
    Hier in het kikkerlandje staat ons een bitterkoud weekend te wachten met en heuze sneeuwstorm en een gevoelstemperatuur van -15, dus wij blijven lekker binnen.

Geniet ervan.

Ons4en